Lära sig bokföring

Tycker du det är svårt att lära sig bokföra? Tyvärr är det ett krav när man bedriver egen näringsverksamhet, men rätt utfört kan det ge dig en god förståelse för hur det går för ditt företag. Nedan har vi försökt att sammanställa alla tillgängliga alternativ för dig som vill sköta din bokföring på egen hand…

Vem som helst kan lära sig bokföra själv. På så vis kan man spara mycket pengar, vilket alltid är viktigt när man startar ett nytt företag. Driver du ett företag måste du ha förståelse för vad din bokföring innebär, även om du anlitar en redovisningskonsult för att hjälpa dig. Här försöker vi reda ut alternativen som finns för att lära sig att bokföra helt på egen hand…

Grundkurser i bokföring

Det enklaste är för många att gå en fysisk bokföringskurs där man kan lära sig med handledning från någon som är väl insatt i ämnet. Då får man tillfälle att öva praktiskt på att ”kontera” som det kallas när man ställer upp bokföringen för inmatning i ett bokföringsprogram, men man kan även ställa frågor och reda ut sådant som man själv har lite svårare för att förstå.
Det finns flera företag och organisationer som erbjuder kurser i bokföring, bland annat genom Nyföretagarcentrum. Men även Almi eller Folkuniversitetet har ibland utbud av kurser.

Onlinekurser i bokföring

Om du vill genomföra en grundkurs i din egen takt eller hellre anpassar efter ditt eget schema, så finns det en stor mängd digitala kurser. Den största sammanställning av alla onlinekurser som finns kan du hitta hos Utbildning.se

Bok om bokföring

För den som vill lära sig i sin egen takt, eller behöver en lathund att ta fram när det väl blir dags för bokföring så kan en bok i ämnet vara ett gott alternativ. Det är tyvärr ont om böcker som går igenom grunderna, men vi kan varmt rekommendera boken Bokföring från grunden som finns att köpa hos Bokus.

Information på webben

När man väl har en grundläggande förståelse för daglig bokföring så finns det flera lathundar och konteringsmallar att hitta på nätet. En av de största sajterna är Bokföringstips som går igenom de flesta vanliga affärshändelser som kan uppkomma i ett företag.

Viktigt att hålla sig uppdaterad

När man väljer en kurs eller använder sig av information från nätet så är det viktigt att kontrollera så att uppgifterna faktiskt är aktuella. Nya regler och metoder kommer ständigt och om du inte sköter bokföringen varje dag kan det vara svårt att hänga med. Det är stor skillnad på vad man får och inte får dra av i sitt företag, men till din hjälp finns Skatteverkets avdragslexikon.

Lycka till med pappersvändandet!