Så lyckas du med ditt företag

Att lyckas med ett nytt företag är egentligen ingen konstform, men det kräver trots allt en hel del av dig som egenföretagare för att nå hela vägen. Här kommer några av mina bästa tips från två decennier av företagande i olika former…

Alltför många nya företag klarar inte de första åren. Men med följande råd så ökar det förhoppningsvis dina chanser åtminstone en aning till att pensionera dig snuskigt rik på både pengar och erfarenheter.

Vad är drivkraften?

Företagscoacher och marknadskonsulter kommer nästan alla med samma tråkiga råd; skriv en marknadsplan och hitta din ”USP”.
Det kan såklart vara viktigt att veta vad du kan erbjuda och varför kunderna ska vilja ha det, men det som i slutändan spelar roll för om du orkar hålla ut eller inte är varför du gör det.
Vad gör dig tillräckligt förbannad eller hungrig för att välja ett stressande liv som egenföretagare framför ett stabilt arbetsliv med fasta arbetstider och fem veckors betald semester om året? Skriv ner det i din affärsplan och påminn dig regelbundet om varför du offrar bekvämligheten till förmån för ett spännande eller utmanade företagande. Om du inte är beredd att offra något idag för en potentiell vinst i framtiden, ja då är du definitivt inte redo för att starta eget företag. Sorry.

Inget är hugget i sten

Tiden är sedan länge förbi då man skrev en marknadsföringsplan och sedan följde den till punkt och pricka. Funkade inte planen så var allt förgäves och företaget gick i graven.
Idag är allt istället digitalt och flexibelt och så bör även du och ditt företag vara.
Bygg inte färdigt allt innan du försöker sälja in det, utan lägg ut krokar eller testa din affärsidé innan du ens har något att sälja. Att bygga ett långsiktigt företag handlar inte så mycket om att anpassa marknaden efter ditt erbjudande, utan att anpassa erbjudandet efter marknaden. Vad efterfrågar det nätverk som du har runt dig? Vad har de för problem? Hur vill de ha det levererat? Till vilka priser?
Jag rekommenderar att du läser boken ”Lean startup” och får grepp om att företagande faktiskt inte är ett slutmål hugget i sten, utan en process man omvärderar över tiden.

Att förhala är mänskligt

Alla människor har tendenser att förhala de svåraste uppgifterna. Det är helt enkelt så vår hjärna fungerar. Reptildelen av vår hjärna är snabb och känslosam, vilken kan ta beslut och få saker gjorda ner på millisekunder. Men neocortex – den delen av vår hjärna som sköter medvetandet och svåra tankenötter – gör allt vad den kan för att spara på sin energi och slippa ta tag i svåra utmaningar.
Därför måste du lära dig att acceptera detta och inte må dåligt över din ”lathet”. Förstå hur du funkar och bestäm dig istället för ett långsamt, målmedvetet maraton istället för en kort sprint. Bli inte arg på din kropp och din hjärna. Bestäm dig för att göra flera mindre aktiviteter varje dag istället för att bocka av allt på din lista direkt. Då blir det 365 små steg om året i rätt riktning.

Sätt mål och belöna dig själv

Det är viktigt att sätta mål, men även att skriva ner och tänka igenom målen. Vetenskapen säger att det dubblar dina chanser att faktiskt uppnå målen.
Men skilj på deadlines eller bestämda mål i siffror. Sådana deadlines uppnås sällan varken i tid eller omfattning, utan fokusera istället på mål som gäller processen t.ex. ”den sista december ska jag ha lyckats bygga en ny vana att mejla fem potentiella kunder varje morgon”.
När du väl har gjort en svår uppgift eller kanske rentav nått ett stort mål så är det viktigt att ta en paus och belöna sig, om så bara med en kopp kaffe. Det betingar hjärnan till att fortsätta med den goda vanan.

Lär dig att säga nej

Inget är viktigare än att säga nej. Både till andra och dig själv. Nej till bekanta som inte förstår att du faktist jobbar trots att du alltid är tillgänglig. Nej till dig själv att inte genast hoppa på alla nya idéer.
Det som du faktiskt säger ja till skall vara noga genomtänkt, med ett mätbart resultat så du vet om det var lönt eller ej. Men allra helst ska det vara värdeskapande eller generera pengar i kassan. Resten är slöseri på ditt liv.

Dra ner på omkostnader

Inget är viktigare som nyföretagare än att dra ner på kostnaderna. Inte bara kostnader i företaget som att byta till ett billigare bokföringsprogram, utan även privata utgifter. Måste du verkligen ha fyra streamingtjänster och en splitter ny iPhone varje år?
Varje krona du kan spara ger dig ytterligare spelutrymme och mer tid för att lyckas nå drömmålet innan kassan sinar och du tvingas gå med hatten till arbetsförmedlingen.

Ha roligt på vägen!

Inget är viktigare att betona. Livet är för kort för att ha tråkigt, så se till att ditt företagande blir roligt. Bjud in dina kunder på after work, ta en ledig dag mitt i veckan och marknadsför dig personligt och vågat. För du har inget att förlora.

Välkommen till klubben! / Daniel Nikolajsen, grundare av Mineko